Hvad er odds, og hvordan regner man odds ud?

Hvordan regner man odds ud?

Har du nogensinde overvejet, hvorfor det lige netop er de odds på fodboldkampen, som bookmakeren har valgt at tilbyde? Hvordan er bookmakeren kommet frem til netop de tal, og hvilke chancer repræsenterer oddsene i virkeligheden? Læs her hvordan en bookmaker fastsætter odds på en sportsbegivenhed, og lær hvad du selv skal være opmærksom på, når du skal vurdere oddsene og udfaldet af en sportsbegivenhed.


Unibet Sport 1 500 kr bonus.

Hvad er odds?

Odds er to ting; odds er både et udtryk for sandsynligheden for, at en bestemt begivenhed vil finde sted eller ej, og et begreb brugt indenfor spil, hvor oddset er det, som en bookmaker vil gange éns indsats med, hvis man rammer rigtigt på sit væddemål. På den måde lyder de to begreber enormt éns, hvilket de principielt også er, men der er alligevel en forskel.

Indenfor gambling repræsenterer oddsene ikke de rigtige chancer for, at begivenheden vil finde sted eller ej, men som sagt blot det som bookmakeren vil udbetale på en vindende indsats. Hvor stort et odds en bookmaker tilbyder på en begivenhed, afhænger af bookmakerens chancevurdering af udfaldet af en begivenhed. Hvis en bookmaker skal tilbyde odds på en Premier League kamp, så vil bookmakeren lade en oddsætter vurdere, hvor stor en chance der er for at hjemmeholdet vinder, for at kampen bliver uafgjort, og for at udebaneholdet vinder.

Hvordan fastsættes odds?

Hvordan oddsætteren bestemmer scenarierne i fodboldkampen, er der ikke nogen fast model til rådighed på nettet, som alle bookmakere bruger, men er derimod baseret på oddssætterens vurdering ud fra statistik, seneste præstationer og andre bookmakeres odds på en begivenhed. Lad os tage et eksempel med Premier League kampen mellem Arsenal og Tottenham. Her vurderer oddssætteren at Arsenal har 52% chance for at vinde, at der er 28% chance for at kampen ender uafgjort, mens Tottenham vurderes til at have 20% chance for at vinde.

For at finde oddsene vil bookmakeren dividere disse tal med tilbagebetalingsprocenten på 100% og dermed få nedenstående odds:

  • Arsenal 52% chance - 100/52 = 1.9
  • Uafgjort 28% chance - 100/28 = 3,5
  • Tottenham 20% chance - 100/20 = 5.00

I dette eksempel tilbyder bookmakeren altså odds 1.9 på en sejr til Arsenal, odds 3.5 på en uafgjort mens en Tottenham sejr giver 5.00. Det er dog ikke altid tilfældet, at bookmakeren udregner oddsene med en tilbagebetalingsprocent på 100%. De fleste bookmakere arbejder efter en tilbagebetalingsprocent i omegnen af 93- 95%, hvilket selvfølgelig vil hjælpe bookmakeren med at undgå et underskud.

Hvordan fastsætter man odds?

Omregning af odds til procent

Men når vi ender hos en bookmaker, så er det jo ikke den procentvise chancevurdering, som står på hjemmesiden men derimod det fastsatte odds, og hvis vi skal vurdere et odds, så skal vi omregne et odds til den procentvise chancevurdering, da det er det, som kan hjælpe os med at finde ud af, om der er værdi i et spil. Dette regnestykke er bestemt ikke kompliceret, men er derimod lige så simpelt som ovenstående. For at finde den procentvise chancevurdering som bookmakeren har lavet, skal vi blot dividere 100 % med oddset.

  • Arsenal vinder - 100/1.9 = 52%
  • Uafgjort - 100/3,5 = 28%
  • Tottenham vinder - 100/5.00 = 20%

Når du selv tager et eksempel fra en bookmaker, og prøver at omregne, vil du se at du samlet set ikke rammer 100%. Dette er ikke en fejl, men netop bookmakerens måde at sørge for at de ikke vil gå i underskud. For at opnå en fortjeneste på de indsatte indsatser på en begivenhed kan bookmakeren beslutte, at hæve de forskellige scenariers procentvise værdier, og dermed sørge for at have overskud hvis man modtager indsatser i gode proportioner på hver scenarie. Kunstværket for en bookmaker er altså, at sætte deres odds så lavt som muligt, ved at øge en begivenheds chancevurdering, men samtidig holde oddset på et niveau, så det stadig er attraktivt for en spiller.

Hvordan vurderer man odds og chancer?

Når man skal vurdere odds og chancerne for udfaldene af en given begivenhed, er det selvfølgelig enormt vigtigt, at man kan vurdere et spils procentvise chancer så præcist som overhovedet muligt, hvilket naturligvis er lettere sagt end gjort. Hvad er chancen for at Brøndby vinder det danske mesterskab? Hvad er chancen for at der bliver scoret mere end tre mål i kampen mellem Bournemouth og West Ham i Premier League? De fleste vil være i stand til at give et slag på tasken, men hvis man ikke gør sit hjemmearbejde i forhold til sit væddemål, er der stor chance for at man overser en detalje eller to.

Dette er hvad bookmakerne, er dygtige til at undgå. Foruden diverse værktøjer til udregning af statistik og generel sandsynlighedsregning har bookmakere også specialister i alle deres markeder, som altid vil være i stand til at give en præcis chancevurdering – næsten altid!

For én ting er sikkert, og det er, at bookmakere også tager fejl, laver fejlvurderinger, og tilbyder et langt højere odds end de burde. Hvis man som oddsspiller er interesseret i et højt odds, som samtidig kan vurderes til at have stor sandsynlighed for at gå hjem, er det i de fleste tilfælde i nok blot at undersøge statistikken for sejre, uafgjort og nederlag i de sidste fem kampe. Hvis man vil være foran bookmakerne i chancevurdering, kræver det langt mere arbejde end som så, og man bliver derfor nødt til at grave en anelse dybere for at finde sit drømmespil. Herunder har vi listet et par faktorer, som man bør overveje inden man placerer sit spil.

  • Opdateringer om skader, karantæner og sparede spillere.
  • Motivation – er der grund til at tro, at den ene part er mere motiveret end den anden?
  • Taktik – viser den ene part svagheder eller styrker i forhold den anden parts taktik?
  • Generelle svagheder og styrker
  • Seneste præstationer
  • Euroclubindex.com

Brug odds-systemer, ekspertråd og odds forslag

Langt de fleste spillere bruger ikke tid på at omregne odds og lave chancevurderinger, hvilket også er meget forståeligt. Man har en idé om udfaldet på en fodboldkamp, og man tænker ikke længere end at logge ind på sin bookmaker og smide sit odds. Fair nok. Men hvis man ikke gider at tumle rundt med statistikker og omregning af det ene og andet, så kan man stadig være klog nok til, at udnytte de mange tilbud om oddsforslag og ekspertråd der findes på internettet. At tjekke eksperternes tips og tricks til weekendens kampe betyder ikke, at man nødvendigvis skal gøre som dem, men man kan i mange tilfælde få en god idé om, hvor pengene skal placeres. med andre ord, det kan ikke skade at lytte til, hvad de har at sige! Derudover kan det også være en idé at overveje, om man skal gøre brug af et odds-system eller ej. Utroligt mange vælger at kombinere væddemål på samme kupon, da det selvfølgelig giver et langt højere odds, og dermed også en større fortjeneste - hvis altså dit odds går hjem! Chancerne bliver mindre jo flere væddemål man kombinerer, og det kan derfor være en god idé at vælge et system, som selvfølgelig på den ene side giver et lavere samlet odds, men lidt gevinst er bedre end intet. Husk det!

Live odds er vejen frem for mange

Det kan lyde meget banalt, og sikkert også et ubrugeligt afsnit for mange læsere, men sandheden er, at live odds altid er det bedste odds tilbud hos en bookmaker. At smide et væddemål hos en bookmaker før en kamp går i gang, vil altid være forbundet med en masse spørgsmål. Hvad er holdopstilling? Hvilket hold kommer ud til kampen bedst fra start? Disse spørgsmål får man besvaret, hvis man sætter sig ned og ser en begivenhed live, og man kan dermed hurtigt få en fornemmelse af, om éns chancevurdering var god, eller om man overså et par detaljer omkring kampen. Ja, odds ændrer sig i løbet af en kamp, men de vil aldrig ændre sig markant, hvis Chrsitian Eriksen ligner en mand i hopla, eller Liverpool ser trætte ud. Live odds er den bedste måde at slå bookmakeren, og det er derfor vores største og bedste råd til alle som oddser.

Brug mere end én bookmaker

Jo højere odds, jo større er din gevinst. Det giver sig selv, og derfor er alle odds spillere naturligvis interesseret i det højeste odds som muligt på en given sportsbegivenhed, det er dog aldrig sikkert, at én bookmaker tilbyder det højeste odds evig og altid.

Tværtimod er bookmakernes odds bestemt ikke altid ens, og derfor kan det være en god idé at have en spillekonto ved flere forskellige bookmakere på samme tid, så man altid kan finde det højeste odds på sit væddemål. Hvis man blot har én spillekonto, vil man i mange tilfælde gå glip af det bedste odds, og der er jo ingen der siger, at man absolut SKAL bruge alle sine kontoer. Registrering er ganske gratis, og når dagen endelig kommer, og bookmakeren tilbyder det bedste odds, kan man placere sit spil.

Hvis man ligeledes kan lide at spille med bonus, har man ligeledes mulighed for at modtage bookmakernes daglige tilbud og kampagner, og gøre brug af mere end ét velkomsttilbud. Til alle dem som foretrækker at udnytte bonusser til sine spil, har vi lavet en liste over bookmakere og deres velkomsttilbud herunder. Tjek listen og se om noget skulle have interesse, eller læs vores anmeldelse af de forskellige bookmakere, som kan findes i menuen oppe til venstre under ”Dansk casino”.


NordicBet Sport 600 kr free bet.

Casino24.dk